Mijn Liedjes

« Une chanson c’est toute une aventure. »

“Vedettes en pantoufles”, ORTF, 1961

Jacques Brel is een auteur, een componist en een vertolker. Al snel in zijn leven ontdekt hij de woorden en laat hij die zingen. Op zeer jonge leeftijd schrijft hij al nieuwsberichten, artikels, teksten en gedichten.
Jacques gaat door het leven met zijn pen in de hand, op zoek naar de droom van andere mannen. Hij zingt over de kronkels van onze zielen, die hij doorgrondt met zijn zachte en verbaasde blik. Hij is de auteur van al zijn liedjes.   
De muziek betovert hem en doet hem zingen. Hij luistert er zonder ophouden naar. Hij wordt verteerd en laat zich meevoeren door de melodieën en de harmonieën. De muziek is de grote medeplichtige van zijn stilte. Jacques componeert de muziek van de meerderheid van zijn liedjes. Voor andere liedjes componeren onder andere François Rauber, Gérard Jouannest en Jean Corti die voor hem of samen met hem.
Jacques Brel verbindt woorden op een gedurfde manier met muziek. Hij vindt werkwoorden uit, versterkt de omtrek van de intentie en de ideeën en creëert personages die hij met een nooit geziene passie belichaamt. Op het toneel brengt hij zijn woorden en zijn helden tot leven. Zijn hele lichaam zingt mee.  
Herbeluister de eerste seconden van zijn liedjes.

Fragmenten
Lijst met titels
Andere lijsten